Slapen met een app

Informatie / 26 april 2017

De behoefte om slaap te meten

Tegenwoordig hebben veel meer mensen last om in slaap te komen. Of is er de behoefte om het slaappatroon bij te houden. Dit kan diverse redenen hebben. Bijvoorbeeld mensen die veel last hebben van nachtmerries en slapeloosheid willen hun slaapgedrag meten. Of mensen die veel snurken of misschien wel last hebben van slaap apneu willen dit ondervinden middels het slaappatroon. Gelukkig bestaan er allerlei handige apps die gratis te downloaden zijn om je slaapgedrag vast te leggen en te controleren. Ikzelf heb hier een week lang onderzoek naar gedaan, en ga hieronder mijn bevindingen delen met jullie.

Wat een apps!

Jeetje! Wat zijn er veel apps op de markt!!! En ook voor verschillende doeleinde. Om jullie het beste en meest overzichtelijk op de hoogte te houden ga ik een aparte blog wijden aan apps die zijn ontwikkeld om beter in slaap te komen. Vandaag behandel ik de top drie apps op een rij die het slaapgedrag controleren.

Nr. 1 Sleep cycle alarm clock

Wauw! Bij het lezen van de voordelen van deze app werd ik erg enthousiast. Waarom? Omdat deze app daadwerkelijk een slaapmeting uitvoert aan de hand van een sensor. De nieuwste technologie op het gebied van natuurlijke wekking uit de slaap. Wat ik fijn vind is dat deze app is ontwikkeld uit een jarenlang wetenschappelijk onderzoek, waardoor ik me toch wat meer ondersteund en verantwoord voel tijdens het gebruik. Deze wekker zal door het monitoren wekken bij de meest lichte slaapcyclus. Een wekking bij deze fase van de slaap is wetenschappelijk het beste en gezondste verklaard om te ontwaken. Verder heeft de app nog andere snufjes, zoals het bijhouden van je slaapgedrag welke af te lezen zijn in grafieken en verschillende achtergrond melodieën als je dreigt om gedurende de nacht wakker te worden en je zo weer in diepere slaap te sussen. Deze app is alleen verkrijgbaar in het Engels.

Nr. 2 Sleep better sleep cycle

Deze app is vergelijkbaar met de slaapwetenschap wekker. Echter heeft deze app nog een aantal extra functies waar ik heel enthousiast van wordt. Naast alle voordelen die je kunt lezen onder de app “slaapwetenschap wekker” heeft deze app de mogelijkheid om onder vliegmodus te monitoren. Erg handig aangezien je dan toch met een volle batterij de dag kunt beginnen. Verder is er een samenwerking met Apple health, mocht je met Apple werken dan is dit systeem nog overzichtelijker en op de Cloud te bewaren.

Nr. 3 Slaapwetenschap wekker

Deze app laat je middels een wekker rustig wakker worden, leert je je slaap gedrag te begrijpen en helpt je je dromen terug te laten luisteren.

Middels deze tools belooft de app je om je slaapgedrag te verbeteren, een mooi vooruitzicht mocht dit lukken…

Mijn ervaring

Ik vind de wekker erg prettig om mee wakker te worden. De wekker gebruikt proprietaire algoritmes om je binnen dertig minuten langzaam en geleidelijk te laten ontwaken. Dit gaat gepaard met vriendelijke natuurgeluiden waarvan je jouw favoriet kunt instellen. Ik heb dit systeem als erg fijn en ontspannen ervaren en kon hierdoor zeker m’n dag verfrist en energiek beginnen. Verder kun je doelen stellen op het gebied van slaap duur per dag, per week of per maand, en helpt de app om je doelen ook te behalen. De meest harde geluiden neemt de app op s’nachts en deze kun je de volgende dag terug luisteren. Je dromen kun je de volgende dag in een logboek inspreken of noteren zodat je deze niet meer vergeet. En een voordeel, deze app is verkrijgbaar in de taal Nederlands en Engels.

De conclusie

De besproken apps staan van boven tot beneden in dezelfde volgorde waarin je ze vind als je “slaap analyse” intikt bij zoeken apps. Echter vind ik niet dat deze volgorde van beste naar minder in rating staan. Daarom het ik ze genummerd om mijn favoriete top drie aan te geven. Mijn absolute nr. 1 is dan ook de “sleep cycle alarm clock”. De technologie hiervan is ongelofelijk en het werkt echt! Ik raad jullie aan om deze app dan ook zelf uit te proberen!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit kleine onderzoekje, en tot van de week bij weer een nieuwe blog.

Veel liefs,
René

Geef een reactie